C.V. De Parkuule

Op Zaterdag avond 29 November 2014 werd Prins Luc 1ste uitgeroepen tot prins van het Parkuule rijk. Tijdens de gezellige
avond kwam Luc tevoorschijn uit de “Muziekdoos”.
Als eerste zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Luc Maria Henricus van den Beuken, of in het kort Luc.
Ik ben geboren in Sittard op 30 juni 1987 en dus 27 jaren jong.
Sinds 2011 woon ik samen met mijn vriendin Nicole in de parkstraat van het parkuule rijk.
In mijn dagelijks leven ben ik fysiotherapeut, waar ik me bezig houd met de revalidatie van hoofdzakelijk sporters. Het is dan ook niet heel toevallig dat ik zelf graag met sporten bezig ben. Zwemmen, wielrennen en hardlopen zijn mijn wekelijkse bezigheden en daarnaast speel ik nog af en toe een potje tennis.
Ik vind het dan ook fantastisch dat in ons dorp zo’n mooie en goed georganiseerde fietstocht bestaat als Ettelbruck – Amstenrade. Ik zal er volgend jaar in ieder geval weer bij zijn en uitkijken naar de altijd gezellige aankomst bij de koeteleboet.
Afgelopen zomer werd ik voor het eerst benaderd of ik prins van Amstenrade wilde worden. Uiteindelijk werd mijn aankomend prinsenschap beklonken tijdens het vrijgezellen feest, zij het niet geheel toevallig, van parkuul Math Roberts. Terwijl de hele groep gulzig aan het bier stond, klonk het geluid van 3 klinkende glazen bier vanuit het café de Karkol in Maastricht. Het stond vast, prins Luc I van Amstenrade!
Mijn adjudant heeft weinig introductie nodig, ik denk dat er weinig mensen zijn die Tjeu Roberts niet kennen. Als oud prins heeft hij natuurlijk de nodige ervaring om mij bij te staan tijdens deze schitterende periode. Een leuk detail is dat mijn eerste kennis making met de carnaval in Amstenrade, de prinsen proclamatie was van Tjeu in 2008. Sindsdien zijn Nicole en ik elke carnaval minstens een dag in Amstenrade geweest. Zoals bijvoorbeeld het liedjes concours. Ik was toen de aller eerste fan van Tjeuke en die Geschwester, die later samen met Pieter en Anouk Siefoe hebben gevormd.
Als kind namen mijn ouders mij met carnaval altijd mee naar Sittard. “Appelsiene sjmiete” vond ik als kind altijd geweldig! Net als mijn klappertjes pistool dat ik ieder jaar weer binnen een uur kapot wist te krijgen. Als 10 jarig ventje heb ik samen met mijn vader voor de eerste keer in de kinderoptocht in Sittard mee gelopen. We wonnen de ereprijs en dat betekende meelopen in de grote optocht in Sittard! Ik kan het me nog goed herinneren, fantastisch!
Dan was het 29 november 2014 zo ver de proclamatie van de nieuwe prins van Amstenrade. ’S morgen om 9 uur ben ik naar mijn ouders gereden in Munstergeleen om daar de dag rustig door te komen tot de avond. In de middag kwam mijn adjudant Tjeu nog even langs met het fotoalbum van zijn prinsenschap.
Volgens de planning zou ik tegen 23.00u, na het optreden van de oud prinsen naar binnen worden geloodst. Dus zaten ik, Nicole en mijn ouders om 23u te wachten voor oud dorp. Dat vond Ik het spannendste moment, wachten in de auto om vervolgens ongezien naar binnen te gaan.
Eenmaal binnen hadden twee mensen een prijs gewonnen, ze mochten namelijk al zien wie de prins werd. Geheel toevallig won mijn schoonvader Hans die prijs, net zo toevallig als mijn ouders de week van te voren op het liedjesconcours 2 kaarten wonnen voor de proclamatie. Je verzint het niet.
Het gevoel om aan het einde van zo’n dag uit een doos te springen als de nieuwe prins is met geen pen te beschrijven! De rest van de avond gaat als een roes aan je voorbij, wat een geweldige beleving! Ik vond het een feest en we gaan er er voor zorgen dat de rest van de carnaval net zo’n feest word.
want;

Mit spas, plezeer en gooie zin, gooi ich same mit uch de BEUK d’r in

Austroa Alaaf!! Parkuule Alaaf!! op een geweldige vasteloavend Alaaf!!

Prins Luc 1ste

Prins Luc 1ste

ich, Luc de I, bie gestange door mien vriendin Nicole en adjudant Tjeu, de road van 11 en de parkuule proclameer:
ten 1e:
dat geer neet wilt weite wie greutsj ich bin,
dat ich de prins van Austroa moog zin.
ten 2e:
dat ich miene veurganger Tom I wil bedanken,
doe moogs dich dit jaor weer geave mit dien muuzikale klanken.
ten 3e:
dat ich mit Tjeu es miene adjudant,
ich eine geweldige soigneur hub aan mien rechter hand.
ten 4e:
dat ich vanaf dees plaats ein woord van dank wil oetspreake,
veur jekerein die mich heat ongersteund dees afgeloape, en komende weake.
ten 5e:
dat Es ich dit joar in de optoch door de stroate van austroa goan,
ich t geweldig ving dat ich dan samen mit nicole boave op de prinsen wage moog stoan.
ten 6e:
dat veer mit de vasteloavend t sjoonste wear kriege,
euver ein lekker pilske in t zunke nog mer te zwiege.
ten 7e:
dat geer good loestert noa dees weurd,
carnaval is ein fies woa jekrein bie heurt.
ten 8e:
dat geer allenei mit loopt in de optocht, zo sjoen es te kins,
want dit joar start de optoch veur t hoes van de prins.
ten 9e:
Dat wanneer ich urges mien entree maak,
de slager va Austroa oet de speakers kraak.
ten 10e:
dat vear same mit de road van 11, de jeugdprins en jeugdprinses en gevolg der unne fantastische vasteloavend van make,
Doa twiefiel ich neet aan, dat kump gans good mit die snaake,
ten 11e:
Es prins Luc I wil ich dan tot uch spreake,
dat veer os goan amusere dees weake.
en veur dat t fies hie eg los barst in de boet,
spreak ich hie mien motto oet:
Mit spas, plezeer en gooie zin,
gooi ich same mit uch de Beuk der in!